hamilelikte oruç

Hamilelikte Oruç Tutulur Mu?

Hamilelik döneminde bebeğin gelişiminin sağlıklı olabilmesi için annenin beslenmesine dikkat etmesi gerekir. Gün içerisinde sık sık ve sağlıklı besinler tüketilmesi hamilelik döneminde oldukça önemlidir. Hamilelikte oruç tutmak ise gün içerisindeki beslenmeye bir süreliğine ara vermek anlamına geldiğinden dolayı annelerin merak ettiği bir konu olmaktadır.

Gebelik Döneminde Oruç

Gebelik dönemi anne ve bebeğin vücudundaki şeker oranının düştüğü ve sık sık beslenmesi gerekilen bir dönemdir. Bu nedenle kadın doğum uzmanları bu dönem içerisinde anne ve bebeğin sağlığı açısından oruç tutmanın sakıncalı olabileceğini söylemektedirler. Ancak gebelikte oruç tutmak isteyenler için doktorla görüşme yapılması gerekmektedir. Annenin ve bebeğin sağlığını zorlayacak durumların ortaya çıkması halinde oruç tutulmaması gerekir.

hamilelikte oruç tutulur mu
hamilelikte oruç tutulur mu

Hamilelik dönemi boyunca annelerin azar azar ve sık sık beslenmesi gerekir. Annenin uzun süre aç kalması bebeğin de aç kalmasına neden olur. Uzun süren açlık zamanlarında kan şekeri düşeceğinden dolayı anne ve bebek sağlığı tehlikeye girebilir. Özellikle şeker, tansiyon gibi rahatsızlığı olan annelerde oruç tutmak bebek açısından büyük risk taşımaktadır. Annelerin bu durumları dikkate alarak oruç tutmaya karar vermesi gerekir.

Gebeliğin İlk Günlerinde Oruç Tutulur Mu?

Gebeliğin ilk günlerinde bebek oldukça küçük olduğundan dolayı büyük bir besin ihtiyacı hissedilmeyecektir. Bu nedenle bazı hamileler ‘’Gebeliğin ilk günlerinde oruç tutulur mu?’’ şeklinde düşünebilir. Gebeliğin ilk günlerinde eğer annenin düşük yapma riski yoksa, anne kendini iyi hissediyorsa ve gün içerisinde uzun sürecek açlık durumu sağlık açısından sorun olmayacaksa oruç tutulabilir. Ancak uzmanlar tarafından yapılan açıklamalara göre gebeliğin ilk üç aylık döneminde bebek gelişim evresindedir ve organlarının oluştuğu bu dönemde daha fazla enerjiye ihtiyaç duyar. Bu nedenle ilk dönemler oruç tutulmaması bebek açısından gerekli görülmektedir.

İslamiyet’te Hamile Oruç Tutmalı Mı?

Hamileyken oruç tutmak diyanet tarafından verilen fetvaya göre oruç tutmamaya mahsus hallerden biridir. Hamile olan ve emziren kadınlar bebekleri ya da kendileri için sağlığı tehdit edecek bir durum olması halinde oruç tutmayabilirler. Hamilelik ve emzirme döneminde oruç tutamayan anneler uygun bir zamanda oruçlarını kaza edebilirler.

gebelikte oruç
gebelikte oruç

İslamiyette hamilelikte oruç konusu bebek ve anne için izin verilen zaman dilimlerinden sayılmıştır. Annelerin kendileri ve bebekleri için bu dönemde oruç tutması gerekmez. Ayrıca riskli bir hamilelik döneminde annenin oruç tutması bebeğini tehlikeye atmasından dolayı sakıncalı görülmüştür. İslam kolaylık dinidir ve hamilelik döneminde tutulamayan oruçların başka bir zamanda tutulması halinde ise aynen Ramazan ayında tutulmuş gibi sevabı verilecektir.

Gebelikte Oruç Tutulurken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Gebelik döneminde oruç tutulurkendikkat edilmesi gereken en önemli konu su ihtiyacıdır. Sahur ve iftar vakitlerinde annenin gerekli olan su ihtiyacını bir anda karşılamak yerine bu iki zaman arasında dengeli bir şekilde su tüketmesi gerekir. Uzun süren açlık zamanlarında şekerin ve ya tansiyonun düşmesi halinde oruç tutulmamalıdır. Doktor tarafından verilen bütün ilaçların alınmasına, dengeli ve sağlıklı bir şekilde beslenmeye de özen gösterilmelidir.

Leave a Comment