çocuklarda diyabet nedenleri

Çocuklarda Diyabet Nedenleri Nelerdir?

Şeker vücuda enerji veren bir besindir ancak vücut şeker oranını dengeleyemezse farklı problemler ortaya çıkabilir. Şeker hastalığı ya da başka bir ifadeyle diyabet 7’den 70’e her insan için bir risk faktörüdür. Hormonlarda oluşan değişikliklerden ötürü diyabet çocuklar ve farklı yaş gruplarında sinsi bir şekilde kendini belli etmektedir.

Çocuklarda Diyabetin Nedenleri

Çocuklarda oluşan diyabetin nedeni pek çok uzman tarafında araştırma konusu olmuştur. Eğer ailenin sağlık geçmişinde diyabete genetik yatkınlık varsa çocuklarda da görülmesi mümkündür. Ancak ailesinde diyabet olan her kişinin mutlaka şeker hastası olacağını söylemek doğru değildir.

Pankreas organında insülin üretecek hücrelerin bozulması sonucu ortaya çıkan hastalığa Tip 1 Diyabet adı verilmektedir. Fazla kilolu olan ya da obez olan bireylerde de Tip 2 Diyabet görülmektedir. Tip 2 Diyabet genel olarak yetişkin diyabeti olarak adlandırılsa bile aşırı şeker tüketen ve beslenme düzeni olmayan çocuklarda da görülmesi mümkündür. Bu nedenle çocukların şeker hastalığına yakalanmaması için ebeveynlerin beslenme düzeni oluşturmaları şarttır.

çocuklarda diyabet
çocuklarda diyabet

Çocuklarda Diyabet Belirtileri Nasıldır?

Çocuklarda diyabet belirtileri şöyle açıklanabilir;

-Çok fazla idrara çıkma

-İdrar miktarında artış

-Altını ıslatma

-Sürekli yemek yeme isteği

-Aşırı kilo kaybı

-Depresyon

-Hırçınlaşma

-Ağız kuruluğu

Yukarıda yer alan belirtiler şeker hastalığının habercisidir. Böyle belirtiler görüldüğünde vakit kaybetmeden erken tanı ve tedavi için doktora müracaat etmek şarttır. Çünkü tedavisinde geç kalınan şeker hastalığı ilerleyen dönemlerde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Örneğin; cilt kuruluğu, ayaklarda çıkan yaralar, bilinç kaybı, sürekli kusma, karın ağrısı gibi sağlık sorunları tedavi ihmal edilen diyabet hastalığında görülen sorunlardır.

Çocuklara Diyabet Tanısı Nasıl Koyulur?

Çocuklarda şeker hastalığı oldukça kolay bir şekilde tespit edilmektedir. Eğer aile çocuğunda diyabet olduğundan şüphe ediyorsa doktora başvurduklarında yapılan kan testi diyabet olup olmadığını ortaya çıkaracaktır. Kanda açlık şekeri 125 mg üstü ve tokluk şekeri 200 mg üstü çıkıyorsa bu sonuç şeker hastalığını garanti etmektedir.

Hemoglobin testi yapıldıktan sonra diyabetin ne durumda olduğu konusunda kesin bir kanıya varılabilir. Test sonucuna göre doktordan gereken bilgileri aldıktan sonra anne ve baba tarafından çocukların doğru yönlendirilmesi gerekmektedir.

çocuklarda şeker hastalığı
çocuklarda şeker hastalığı

Çocuklarda Diyabet Hastalığının Tedavisi

Çocuklarda diyabet Tip 1 Diyabet şeklindeyse insülin tedavisine başlanmaktadır. Genellikle çocuklarda görülen diyabet Tip 1 şeklinde olup doktorun aldığı karara göre ilaçla tedavi de mümkündür. Çocuğun şeker seviyesinin durumuna göre tedavi süreci başlatılmış olur.

Diğer şeker hastalığı Tip 2 Diyabette ise insülin ve ilaç tedavisinin yanında diyetisyen eşliğinde diyet programı da yapılmaktadır. Obeziteye yatkın çocuklarda Tip 2 Diyabet görüldüğünden kiloyu kontrol altına almak önemlidir.

Bununla birlikte düzenli olarak şeker ölçümü yapılması gerekmektedir. Doktorun önerdiği bir şeker ölçüm cihazı ile şeker seviyesini ölçmek oldukça önem taşır. Şeker seviyesine dikkat edilip doktor kontrolleri aksamadığı sürece şeker hastalığı risk olmaktan çıkar. Ayrıca çocuklar şeker başta olmak üzere diğer abur cuburları çok fazla tüketmek istediğinden ebeveyn olarak dikkatli bir kontrol mekanizması oluşturulmalıdır.

Leave a Comment