Doğumun yaklaşması ile birlikte anne adaylarında kilo artışı ve kasların hantallaşması daha belirgin bir şekilde görülmeye başlar. Anne adaylarında oluşan kilo artışı hem annenin hareket imkanını kısıtlar hem de dolaşım sistemlerinin sağlıklı çalışmasını önler. Bu durum hem annenin sağlığını tehlikeye atar hem de bebeğin sağlıklı gelişmesinde en önemli risktir. Bu nedenle anne adayları hamilelik süresince belirli egzersizleri yaparak sağlıklı bir süreç geçirebilir, bebeğin gelişiminin sağlıklı bir şekilde devam etmesi sağlanmış olur. 4. Aydan itibaren yapılmaya başlanması gereken egzersizleri doğuma kadar yapabilirsiniz. Gebelik süresince yapabileceğiniz egzersizler şunlardır.
Yürüyüş Yapmak
30 dakikalık yürüyüşler yapmalısınız. Sabah ve akşam olmak üzere düşük ve orta tempo da yürüyüş yapmak anne adaylarının dolaşım sistemlerinin sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlayacak, bebeğin sağlıklı bir şekilde beslenmesine olanak sağlayacaktır.
Isınma Egzersizleri
Isınma egzersizleri yaparak vücut kaslarınızın güçlü kalmasını sağlayabilirsiniz. Bebeğin büyümesi ile birlikte kas yapınız gücünü yitirmeye başlayacaktır. Bu nedenle ısınma egzersizleri ile kaslarınızın güçlü kalmasını sağlamalısınız.
Sırt Egzersizleri
Sırt egzersizleri yapılması hamilelik boyunca çok önemlidir. Bebeğin büyümesi ile birlikte anne karnında öne doğru sarkma başlar. Burada bütün yük sırt kaslarına binmektedir. Anne adayları sırt kaslarını çalıştıracak sırt egzersizleri yapmadıklarında hamilelik süresince sırt ağrıları çekerler. Bu nedenle sırt egzersizleri hamilelik boyunca çok önemlidir.
Boyun Egzersizleri
Boyun egzersizleri 6. Aydan itibaren yapılmalıdır. Karnı büyüyen anneler belirli bir süre sonunda ( 6. Aydan itibaren ) yan yatarak rahat ederler. Bu durum sürekli boyun kaslarına yük binmesi anlamına gelir. Boyun ağrıları oluşmaması için boyun kaslarının çalıştırılması ve güçlendirilmesi çok önemlidir.
Bacak Egzersizleri
Bacak egzersizleri hamileliğin 7. Ayından itibaren çok önemlidir. Anne adaylarında hamileliğin yedinci ayından itibaren eklem ağrıları görülmektedir. Eklem ağrıları hem hareket etmenizi zorlaştırır hem de bacak kasılmaları gibi ciddi sorunlar yaşamanıza neden olur. Bu dönemde hamilelik plates hareketleri ve bacak hareketleri yapılması anne sağlığını ciddi anlamda korumaktadır.
Havuz (Su) Egzersizleri
Havuz içi egzersizler anne adaylarının tüm kaslarının sağlıklı çalışmasını sağlar. Suyun kaldırma kuvveti yardımı ile zorlanmadan daha kolay bir şekilde hareket etmenizi sağlayan havuz içi hareketler hamileliğin beşinci ayından itibaren yapılmalıdır.
Yoga
Yoga hem vücut duruş şeklinizin düzelmesini sağlayan hem de psikolojik olarak kendinizi iyi hissetmenizi sağlayan bir egzersizdir. Tüm annelerin yapması gereken yoga egzersizleri ile bebeğinizin de mutlu olmasını sağlayabilirsiniz.
Hamile Egzersizlerinin Faydaları
1 ) Hamilelik süresince yapılan egzersizler annenin kendisini iyi hissetmesini sağlar. Egzersizler sayesinde güçlü kaslara sahip olan anne adayları kısa süre de doğum yaptıkları gibi doğumları da oldukça kolay geçer.
2 ) Düzenli egzersiz yapan anne adaylarında ödem oluşmaz, varis oluşmaz, hamilelerin yüzde 80 inde görülen aşırı yorgunluk hissi görülmez.
3 ) Gebelik şekeri olarak bilinen ve hamilelik süresince riskli bir durum oluşmasına neden olan rahatsızlığın oluşmasını önleyen egzersizler ile hem anne adayları hem de bebek sağlıklı bir hamilelik süreci yaşar.
4 ) Düzenli egzersiz yapan anne adaylarının nefes kontrolü de düzenli olacaktır. Bu sayede doğum sırasında anne adayları düzenli nefes alış verişi ile vücut kasılmalarını kontrol edebilirler.