14 Mart 2020
tarihinde eklendi.Bilinen en eski kaynak olan Ebers Papirüsünde (M.Ö. 1550, eski Mısır) bebek beslenmesinde kullanılacak tek besinin anne sütü olduğunu belirtilmiş olup 1992 yılından itibaren de WHO (Dünya Sağlık Örgütü / DSÖ) ve UNICEF tarafından emzirmenin arttırılması teşvik edilmeye çalışılmıştır. Bebek dostu hastaneler ile yeni doğanların anne sütü almasını teşvik edici uygulamalar yapılmaktadır.
Anne sütü; ulaşılmasının kolay, maliyetinin olmaması ve bebeğin ihtiyaçlarını karşılayıcı özellikte olması nedeni ile tüketilmelidir. Bunun yanı sıra anne-bebek etkileşimini biyolojik, sosyal, psikolojik yönden de arttırmaktadır.
Üretilen süt miktarı bebeğin büyümesine göre değişmektedir. Bir günlük bebeğin midesi bilye kadarken, üçüncü günde bir pinpon topu büyüklüğüne gelmekte, 10. günde ise bir yumurta büyüklüğüne gelmektedir. Yani memelerden gelen anne sütü bebeğin doyacağı miktarda ve içeriktedir.
Anne sütü içeriği olarak ilk başta besleyici protein, karbonhidratlar verilirken sütün sonuna doğru yağlı kıvama gelerek bebekte doygunluk hissi oluşmasını sağlamaktadır. Doyan bebek emmeyi bırakacaktır.
Ülkemizde çalışan annelere süt izni verilmekle birlikte annenin sağdığı sütleri saklaması için çalışmalar da yapılmıştır. Taze sağılan süt oda ısısında üç saat, buzdolabı rafından üç gün, derin dondurucu da ise üç ay saklanabilmektedir. Donmuş anne sütünü eritmek için ise benmari usulü uygulanmalıdır.
Sezaryen annenin anestezi ile uyutularak bebeğin kesilen açıklıktan çıkartılmasıdır. Verilen anestezi sonucunda annenin uyanması gecikmekte, bebeğin anne ile olması gereken ilk saatteki etkileşimi sekteye uğramaktadır. Verilen anestezi ilaçları süt üretimini azaltabilmektedir.
Normal doğum ise genel olarak ilaçsız yapılmakta, anne-bebek etkileşimi hemen sağlanabilmektedir. Normal doğum sonucu salgılanan hormonlar ile annenin hareketlenmesi daha erken sağlanmakta, kanama riski, rahmin kendini toparlaması daha hızlı gerçekleşmektedir. Bununla beraber de süt üretimi hemen başlamaktadır.
Babalar da Güzel Sandviç Yapar