Zehirlenme, vücuda giren zehirli ya da normal şartlarda zehirli olmayan maddelerin fazla alınması ile vücut fonksiyonun bozulması olarak tanımlanır. Bu toksik maddeler vücuda girdiği zaman farklı sonuçlar ortaya çıkarabilir. Bu farklılıklar zehirlenen kişinin yaşı, fiziksel özellikleri ve maruz kaldığı madde miktarına ve alınış şekline göre değişiklik gösterebilir. Zehirlenme belirtileri nelerdir sorusunun en bilinen cevabı; mide bulantısı, karın ağrısı, kusma, baş dönmesi ve ishaldir. Bu belirtiler gözlemlenir ise mutlaka bir doktordan yardım alınması gerekmektedir.
En sık gözlenen zehirlenme belirtileri sindirim yoluyla alınan gıdalardır. Bunlar tarihi geçmiş ve bozulmuş besin, fazla ilaç ve alkol kullanımı, zehirli mantar tüketilmesi olabilir. Bunun yanı sıra solunum yoluyla ve cilt teması ile de zehirlenme meydana gelebilir. Zehirlenmenin kaynaklandığı nedene göre de belirtiler farklılık gösterir. Bu belirtiler şu şekilde sıralanabilir:
- Mide bulantısı
- Halsizlik
- Kusma
- İshal
- Yüksek ateş
- Görme veya konuşma bozuklukları
- Bilinç kaybı
- Baygınlık hali
Sindirim Yoluyla Gerçekleşen Zehirlenmeler Nelerdir?
Sindirim yoluyla gerçekleşen zehirlenmeler kendi arasında farklı alt başlıklara ayrılmaktadır. Bunlardan ilki gıda zehirlenmesidir. Gıda zehirlenmelerinde bulantı, şişkinlik, kusma, ishal ve karın ağrısı şikayetleri gözlemlenmektedir.Bir diğeri ise kimyasalların yutulması ile gerçekleşen zehirlenmelerdir. Zehirlenme belirtileri çamaşır suyu kaynaklı ortaya çıktı ise bu kimyasallar nedeniyle ortaya çıkmış demektir. Bu tür bir vaka meydana geldiğinde mide bulantısı, mide ve boğazda yanma gibi belirtiler ortaya çıkar. Aynı zamanda bu zehirlenme yutma ile gerçekleştiğinde boğazda üçüncü dereceden yanıklar ortaya çıkabilir. Son olarak zehirlenme belirtileri ilaç yoluyla da meydana gelebilir. İlaç zehirlenmesi vakalarında kasılma, bulantı, kusma, karın ağrısı, kramp, nabzın hızlanması, baygınlık ve bilinç kaybı gözlemlenebilir. Uzmanların belirttiğine göre bu belirtiler kişiden kişiye farklılık göstermektedir.
Solunum Yoluyla Gerçekleşen Zehirlenmeler Nelerdir?
Bu zehirlenme türü genellikle kimyasal bir maddenin solunması ile ortaya çıkmaktadır. En çok rastlanan zehirlenme türlerinden biridir. Böyle bir zehirlenme ile karşı karşıya kalan kişide nefes darlığı, bulantı, bitkinlik ve kalp çarpıntısı sık görülen bulgular arasında yer almaktadır. Bunlara maruz kalan kişinin kesinlikle hemen temiz havaya çıkması ve en acil şekilde bir uzmana başvurması gerekmektedir.
Cilt Yoluyla Gerçekleşen Zehirlenmeler ve Belirtileri Nelerdir?
Böcek sokması, zararlı ilaç enjeksiyonu, saç boyası ve zehirli kimyasalların deri ile teması ile cilt üzerinden emilim gerçekleşir. Bu zehirlenme türü meydana geldiğinde genellikle cilt yüzeyinde kızarıklık, kabarma, his kaybı ve ateş artması gibi etkiler gösterir. Zehirlenilen maddenin türüne göre uzuvlarda hissizlik meydana gelebilir.
“Zehirlenme belirtileri ne kadar sürede ortaya çıkar” sorusunun yanıtı ise kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Buna karşın ortalama olarak 2 ile 6 saat arasında belirtilerin ortaya çıkması beklenir. Eğer böyle bir olayla karşı karşıya kaldıysanız ve belirtileri vücudunuzda gözlemliyor iseniz mutlaka en hızlı şekilde bir sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekmektedir.