Cinsellik korkusu veya cinsel yakınlık korkusu olarak bilinen genofobi, ilişkileri ve ruh sağlığını kötü etkileyebilir. Bir diğer ismi erotofobi olan bu korkular, cinsel yakınlığa teşebbüs edildiğinde yoğun şekilde ortaya çıkar ve paniğe neden olabilir. Peki, cinsellik korkusu ile başa çıkmanın yolları neler? Konuyla ilgili merak edilenleri araştırdık!
Bir kişi, başka biriyle duygusal anlamda yakın olma konusunda genel bir korku veya endişe yaşayabilir. Bu durum ilerleyen zamanlarda cinsel yakınlık korkusuna da dönüşebilir. Bazı insanlar için cinselliği düşünmek bile korku yaratabilir.
Cinsellik Korkusunun Belirtileri
Genofobi, cinsellik söz konusu olduğu zaman belirgin şekilde korkmak ve endişe duymak anlamına gelir. Korkuyla birlikte fiziksel ve psikolojik reaksiyonlar da ortaya çıkabilir. Cinsellik korkusu şu belirtileri gösterir:
● Fobinin kaynağına maruz kalındığında veya cinsellik akla geldiğinde ani bir korku, endişe ve panik hissi
● Korkunun hafifletilemeyeceği düşüncesinin var olması
● Korku tepkisine neden olan durumlardan kaçma
● Korku yaşandığında mide bulantısı, baş dönmesi, nefes almada zorluk, terleme ve kalp çarpıntısı gibi semptomların ortaya çıkması
Cinsellik Korkusu Neden Olur?
Tüm fobilere neyin sebep olduğu net değildir. Belirli bir neden varsa, önce o nedeni ortadan kaldırmaya çalışmak önemlidir. Genofobinin nedenleri fiziksel veya duygusal problemler içerebilir. Bunlar:
● Vajinismus: Vajinal penetrasyon girişiminde bulunulduğunda, vajina kaslarının istemsiz şekilde kasılması durumudur. Bu, cinsel ilişkiyi acı verici hatta imkansız hale getirebilir. Şiddetli ve sürekli bir acı, cinsel yakınlık korkusuna yol açabilir.
● Erektil disfonksiyon: Sertleşememe problemi olarak bilinen erektil disfonksiyon, aslında tedavi edilebilir bir problemdir. Yine de kişide utanç, stres ve cinsellik korkusu yaratabilir.
● Cinsel performans korkusu: Bazı insanlar cinsel etkinlikte iyi olmadıklarını düşünüp, korkuya kapılabilirler. Bu korku, yoğun psikolojik rahatsızlıklara da neden olabilir.
● Vücudundan memnun olmamak: Kişinin bedeninden duyduğu utanç, cinsel tatmini olumsuz etkileyebilir. Aynı zamanda cinsel deneyime karşı bir korku meydana gelebilir.
Cinsellik Korkusunun Tedavisi Var Mı?
Cinsellik korkusu hangi nedene bağlı ise buna uygun tedavi yöntemleri seçilir. Örneğin, cinsellikten korkmak vajinismus nedeniyle ortaya çıkıyorsa, cerrahi ve psikolojik tedavi seçenekleri uygulanır. Korku direkt olarak psikolojik nedenlerden kaynaklanıyorsa, terapi yöntemi tercih edilir.