Balın Faydaları ve zararları hepimiz için bir merak konusu. Ülkemizde sık sık kahvaltı sofralarını süsleyen bal; çok sayıda faydasının yanında, birkaç dikkat edilmesi gereken zararı da barındırıyor.
Kahvaltı sofralarımızın vazgeçilmezi, doğal tatlandırıcı olma özelliği ile bildiğimiz bal, faydaları ile de birçok derde deva oluyor. Peki, yüzyıllardır farklı amaçlarla kullanılan balın faydaları nelerdir? Uzmanlar balın faydaların aç karna tüketildiği zaman daha etkili olduğunu söylüyor. Süzme çiçek balı ya da petek balı fark etmeksizin balın birbirinden farklı etkilerini sizler için derledik.
Doğal Balın Mucizevi Faydaları
Doğanın bize verdiği bir mucize bal, protein deposu ve doğal antioksidan olma özelliği ile başlı başına bir sağlık mucizesi. Özellikle balın faydaları cilde iyi gelmesi ile biliniyor. Doğru kullanıldığı takdirde cildi yenileyen bal, dermatit ve kepek gibi cilt problemlerinin önüne geçiyor. Uzmanlar tarafından ciltte hasar gören bölgeye uygulandığı zaman gözle görünür bir şekilde iyileşme olduğu söyleniyor. Aynı zamanda bal yüksek kaloriye sahip olsa da ılık su ile tüketildiği takdirde kilo vermeye yardımcı olduğu biliniyor. Çünkü, metabolizmayı hızlandırıcı mucizevi bir etkiye sahip. Sindirim sorunu yaşayanların da bir numaralı tercih ettiği besin maddelerinden. Kabızlığa iyi gelmesi de yine metabolizmayı hızlandırıcı etkisinden kaynaklanıyor. Uzmanlar, hafızayı güçlendirici etkisi ile bilinen balın özellikle çocuklar ve gençler tarafından tüketilmesi gerektiğinin altını çiziyor. İçerisinde bulunan kalsiyum beyni güçlendiriyor.
Ayrıca stresin de bir numaralı düşmanı! Bütün bunların yanında balın boğaza faydaları da saymakla bitmiyor. Adeta doğal bir öksürük şurubu görevi gören bal, ağızda oluşturduğu tabaka ile enfeksiyonun ciğerlere inmesine karşı da etkili. Balın çok fazla bilinmeyen bir özelliği ise görme yetisini iyileştirmesi. Büyüklerimiz nar suyu ile bal ile bir karışım hazırlayıp bunu gözlerine sürüyorlar ve bu sayede gözlerinin normalden daha keskin görmesi sağlanıyor. Bunun en önemli nedeni ise balın içerisinde kolesterol olmaması. Bu özellik ile aynı zamanda balın kolesterol sorununa da iyi geldiği bilinmekte. Midede yaşanan rahatsızlıklar için de doğal bir tedavi yöntemi olarak bilinen balın, kansere de iyi geldiği öne sürülmekte. Doğal balın kanser tedavisinde olumlu etki yarattığı söyleniyor. Kozmetik ürünlerde de kullanılan bal aynı zamanda cilde sürüldüğü zaman yara izlerinin kapanmasında da büyük yardımcı.
Uzmanlar, yetişkin bir insanın günde üç ile beş kaşık arasında bal tüketmesini uygun görüyor. Düzenli olarak tüketildiği takdirde iki ay içerisinde olumlu sonuçların gözlemlemeye başlanıyor.
Balın Zararları Nelerdir?
Bal, tüketimi her besin maddesinde olduğu gibi fazla kaçırıldığı zaman bir takım zararları ortaya çıkarabiliyor. Özellikle diyabet hastalarına önerilmiyor. Bunun yanı sıra kilo problemi olan kişilerin de fazla bal tüketmemesi söyleniyor. Yine baş dönmesi, ateşte yükselme, kusma gibi hastalıkların da baş göstermesine neden olabilir. Öte yandan bağışıklık sistemi henüz gelişmemiş olan bebeklerin de bal tüketmesi kesinlikle önerilmez. Bir yaşından küçük çocuklara bal yedirilmesi, içinde barındırdığı botulizm bakterisi nedeniyle tehlikelidir.