Hamilelikte Karın Ağrısı ve Yapılması Gerekenler

Hamilelikte Karın Ağrısı ve Yapılması Gerekenler

Hamileliğin tüm dönemlerinde çeşitli nedenlerle karın ve kasık ağrıları oluşabilir. Bu problemlerin birçoğu önemsiz ve tedaviye gerek duymayan hafif ağrılar olabildiği gibi, bir kısmı da önemli ve tedavi gerektiren ağrılardır.

Gebelikte tüm rahatsızlıklar anne ve karnındaki bebekle birlikte değerlendirilir. Bundan dolayı her türlü patolojik ağrı, hem anneyi hem de bebeği olumsuz yönde etkileyebilmekte ve kalıcı kötü problemler ortaya çıkabilmektedir. Bu yüzden normal dışı bir ağrı hissedildiğinde, özellikle de ağrıya eşlik eden bulantı, kusma, kanama gibi başka bulgular varsa hamilenin mutlaka doktoruna başvurması gerekir.

Bilindiği gibi hamilelikle birlikte rahim de büyümeye başlar ve buna bağlı olarak kasıklarda belde ağrılar oluşur. Böyle ağrılarda dinlenmek yeterlidir.

Bunun yanı sıra düşükler genellikle gebeliğin ilk 3 ayında olur. Düşük ağrısı genellikle, vajinal kanama ile birlikte olur. Kimi zamanda kanamasız ağrı şeklinde olabilir. Bu yüzden süreklilik gösteren ve istirahatle geçmeyen ağrılarda doktora başvurmak gerekir.

Bazen de gebeliğin gelişimine bağlı olarak karın içindeki organlarının yer değiştirmesine bağlı geçici basit hafif ağrılar oluşur ki tedaviye gerek duyulmaz.

Gebelikte görülen karın ve kasık ağrılarının tümünde devamlılık söz konusu ise, geçici bir yorgunluk, üzüntü, fazla gerginlik sebebi yoksa mutlaka gebe hekimine başvurmalıdır.

Gebelikte rahim büyür ve buna bağlı olarak da vücut ağırlık merkezi değişir ve omurganın fizyolojik (S şeklinin) bozulabilir. Buna ek olarak kemiklerin genişlemesi ve eklem yerlerinin açılması nedeniyle çeşitli ağrılar ortaya çıkması da normaldir. Bunlarda da tedaviye gerek duyulmaz.

Yine gebelikte görülen ve halk arasında gebelik zehirlenmesi denen hastalıkta gebenin tansiyonu yükselmiştir. Başında hissedilen ağrı ve bulanık görebilir. Karnında, karaciğer bölgesinde ve belde böbreklerin bulunduğu tarafta şiddetli bir ağrı oluşmuşsa acil şekilde hekime başvurulmalıdır.

Anne adayı kendinde, vücudunda normal görmediği her türlü değişimi dikkatli bir şekilde takip edip gerektiğinde sağlık kuruluşlarından yardım almalıdır. Her karın ağrısı ciddi olmadığı gibi ciddiyet ve aciliyet arz eden durumlarında olabileceği atlanmamalıdır.

Leave a Comment