Anne adayları hamilelik sürecinde çeşitli testlerden geçerler. Bu testlerden biri olan gebelikte şeker yüklemesi son yıllarda annelerin kafasını karıştırabiliyor. Kimileri tarafından gereksiz görülen bu test kimileri tarafından da önemli görülebiliyor. Peki, hamilelikte şeker yüklemesi yapılmalı mı?
Hamilelikte Şeker Yüklemesi Neden Yapılır?
Hamilelik öncesinde şeker hastalığı görülen kadınlar genellikle hamilelik sürecinde kontrolü oldukça zor bir şeker hastalığı ile karşı karşıya kalırlar. Bu süreçte geçmişte şeker hastalığı olan gebeler için insülin doz düzenlemesi yapılır. Bir de gebelik nedeniyle oluşan şeker hastalığı vardır. Buna hamilelik şekeri denir ve gebelik dönemi içerisinde ortaya çıktığı için testlerle kontrol edilmesi gerekir.

Hamilelik Şeker Yüklemesi Nasıl Yapılır?
Hamileliğin 24-28. Haftaları arasında şeker yüklemesini yapılması gerekir. Annenin sabah vakitlerinden itibaren aç olması ve hastaneye giderek ilk şeker yükleme testi yaptırması gerekir. 50 gr glikoza sahip olan sulu şeker anneye verilir ve bir saat sonra şeker ölçümleri yapılır. Eğer annenin kan şekeri 140 mg altında ise gebelik şekeri yoktur demektir. Ancak annenin kan şekeri 140 mg üzerindeyse şeker hastalığı şüphesi ile ikinci bir test yapılması gerekir. Anneye ikinci testte 100 mg glikoz verilir ve 3 saat beklemesi söylenir. Sürecin sonunda ise kandaki şeker oranı yüksek ise annede şeker hastalığı var demektir.
Gebelikte şeker yüklemesi yapıldığı zamanlarda annenin istirahat etmesi ve ağır fiziksel işler yapmaması gerekir. Şeker yüklemesi sürecinde yemek değil sadece az miktarda su tüketilebilir.
Hamilelikte Şeker Yüklemesinin Zararı Var Mıdır?
Hamilelikte şeker yüklemesi yapılması ile ilgili olarak uzmanlardan çeşitli açıklamalar gelmektedir. Bazı uzmanlar ani olan şeker yüklemesinin anne ve bebeğe zarar vereceğini söyleyerek bu uygulamanın yapılmaması gerektiğini savunmaktadır. Bir kısım uzman ise hamilelikte şeker yüklemesi yapmak zararlı mı sorusuna ‘’Hayır, herhangi bir zararı yoktur.’’ şeklinde cevap vermektedir.
Hamilelik döneminde dünya üzerine şeker yüklemesi testi yapılmaktadır ve henüz açıklanmış bir zararı bulunmamaktadır. Bu nedenle annelerin şeker yüklemesi konusunda tereddütte kalmadan bu testi yaptırmaları daha sağlıklı sonuçlar verecektir.

Gebelikte Şeker Hastalığının Etkileri Nelerdir?
Gebelikte kan şekerinin yüksek olması anne ve bebek açısından çeşitli risklerin ortaya çıkmasına neden olur. Bebeğin akciğerlerini gelişimi tamamlanmayabilir ya da sorunlar oluşabilir. Bebek normalden iri olabilir. Sindirim sisteminde ve böbreklerde sorunlar oluşabilir. Beyin ve sinir sisteminde sorunlar görülebilir. Bebek normalden daha küçük olabilir ve kan şekeri düşüklüğü gibi durumlar bebekte doğumdan sonra görülebilir.
Hamilelikte şeker yüklemesi yapılmış olması halinde annede eğer şeker hastalığı varsa bu tespit edilmektedir. Bu sayede bebekte oluşabilecek sorunlar en aza indirildiği gibi anne de çeşitli tedavi yöntemleri ile koruma altına alınabilmektedir. Gebelik şekeri olan annelerin bol bol dinlenmesi, egzersiz yapması ve diyet yapması gerekir.