Şerbetli tatlıların vazgeçilmezi kalburabasti, oldukça köklü bir Anadolu tatlısıdır. Hamur işleri içinde yapımı çok zahmetli olmasa da tatlının lezzetinde malzemelerin miktarı ve şerbetini tutturmak çok önemlidir. Çiğ hamuru kalbur adı verilen bir tür eleğe bastırılarak şekil verildiği için kalburabasti adını alan kalburabasti tatlısı tarifi için geniş bir yoğurma kabına ihtiyacımız olacak.
Kalburabastı Tatlısı İçin Malzemeler
Kalburabastı tatlısı için altı kişilik malzemeler:
- 120 gram margarin ya da tercihen tuzsuz tereyağı
- 4,5 su bardağı un
- 2 tane taze yumurta
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- Bir küçük boy çorba kasesi yoğurt
- 1 çay bardağı tepeleme irmik
- Yarım çay bardağı iri dövülmüş ceviz.
- Tuz Kabartma tozu, vanilya
Şerbeti için malzemeler;
- 2,5 su bardağı şeker
- 3 su bardağı su
- Bir parça limon
Kalburabastı Tatlısı Nasıl Yapılır?
Öncelikle tatlımızın şerbetini hazırlayarak soğumaya bırakmamız gerekiyor.
Şerbetli tatlılar için şerbet nasıl hazırlanır?
2,5 su bardağı şekeri 3 su bardağı su ile kaynatarak, altını kısın ve 20 dakika ocakta bırakın. Ocaktan aldıktan sonra bir parça limonu içine atarak şerbeti oda sıcaklığında bir kenara alın. Şerbetinizin çok koyu olmasını istemiyorsanız her zaman şekerinizin miktarı suyunuzdan daha az olsun. Ayrıca limon suyu damlatmak ya da limon parçası eklemek bir süre sonra ağda gibi bir şerbet oluşmasını engelleyecektir.
Kalburabastı tatlısının hamuru için derince bir yoğurma kabında tereyağı sıvıyağ ve irmiği yoğurarak tereyağını iyice eritin ve karışımı iki yumurta ile özdeşleştirin.
4.5 su bardağı una, çay kaşığının ucu ile tuz ve yarım paket kabartma tozunu ekleyin. Unlu karışımı, yoğurma kabına alın ve yoğurdu da katarak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin.
Hamurdan iri yuvarlak parçalar kopartın, hamuru avuç içinizle yassılaştırın ve ortasına iri ceviz parçalarını koyarak tatlıya şekil verin. Şekil verirken genellikle orta kısmı bombeli, uç kısımları ise sivri duran bir model çıkarmaya çalışın. Ancak bu şekli yapmak istemiyorsanız yuvarlak toplar halinde de hazırlayabilirsiniz.
Şekillendirdiğiniz hamur parçalarını bir kalbura ya da rendenin keskin olmayan tarafına bastırın. Dilerseniz kalburabasti tatlılarına elinizle şekil verip üzerine çatalla hafif bastırabilirsiniz. Eğer evinizde süzgeciniz varsa bu süzgecin üzerine hamuru biraz bastırarak da şekil verebilirsiniz. Eski Osmanlı tatlılarından olan kalburabasti tarifini denerken çatalla şekil verecekseniz düz çizgiler değil kare şeklinde görünen çizgiler oluşturmalısınız.
Tatlıları bir tepsiye yerleştirerek yumurta sarısı sürün ve 180 derece fırında kızartın. Tatlılar fırından çıkar çıkmaz soğuk şerbeti dökün ve şerbeti yemesini bekleyin. Şerbetin sıcak olması tatlınızın hamurlaşmasına neden olur. Bu yüzden soğuk bir şerbet elde etmeye dikkat edin. Kalburabastılarınızın üzerine antep fıstığı tozu serpiştirebilirsiniz. İsterseniz Hindistan cevizi de oldukça şık duracaktır. Servis için vanilya serpiştirerek süsleyebilir, dondurma ile servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.