10 Nisan 2020
tarihinde eklendi.Son yıllarda hem yetişkinler hem de çocuklar için oldukça önemli olan özgüven duygusu doğru bir şekilde beslenmediğinde çeşitli sorunlara neden oluyor. Hayatın büyük bir kısmını etkileyen özgüven eksikliği en çok iş hayatında etkisini gösteriyor. Özgüven eksikliği görülen kişilerde bu duygunun geliştirilmesi için terapiler uygulanabildiği gibi kişiler düşünce yapılarını değiştirerek de bu sorunun üstesinden gelebiliyor.
Özgüven kişinin kendisi ile ilgili pozitif düşüncelere sahip olması demektir. Kişinin yaptığı işleri beğenmesi, çevresi ile konuşurken çekinmeden rahatça konuşması, doğru bildiği şeyleri söylemekten korkmaması özgüvendir. Özgüven eksikliği ise kişinin kendinden şüphe duyması, yaptığı işleri korkarak yapması, çevreye karşı aşırı uyumlu biri gibi davranması, aşağılık duygusu, depresyon, kedine güvenememe gibi durumlar sergilemesi anlamına gelir.
Özgüven eksikliğinin temelleri genellikle çocukluk ve gençlik döneminde atılır. Bu dönemde anne- babanın tutum ve davranışları sonrası çocuklar hayatları boyunca devam edecek bir özgüven eksikliği yaşamaya başlarlar. Çocuklarda özgüven eksikliği nedenleri şu şekilde açıklanabilir:
Ayrıca çocukluk döneminde çocuğun ihmal edilmesi, tacize uğraması, ebeveynlerin sürekli yüksek beklenti içerisinde olması ve dış görünüşle ilgili sorunlarda özgüven eksikliği belirtileri görülmesine neden olur.
Çocuklarda Soğuk Algınlığı