28 Mart 2020
tarihinde eklendi.Hayata karşı her zaman sakinliğinizi koruyan ve gülerek hayata bakan bireyler olabiliyor musunuz? Eğer her şeye rağmen gülebiliyor ve hedeflerinizden şaşmadan hayatınıza devam edebiliyorsanız iç motivasyon konusunda başarılısınız demektir.
Kişinin kendi iç dünyasında kendini isteklendirmesi ve şevklendirmesi iç motivasyon nedir sorusunun cevabıdır. Yani kişiler kendilerini ne kadar hayata karşı ya da yaptıkları işlere karşı isteklendirebiliyorsa bu içsel motivasyonda başarılı oldukları anlamına gelir. İçsel motivasyonu yüksek olan insanlar yaptıkları işlerde başarılı oldukları gibi eğlenerek o işi yaptıklarından dolayı enerjilerini de doğru yönde kullanmış olurlar. Ufacık bir motivasyon sayesinde çok büyük işler yapabilirler.
Başardıklarınıza Bakın!
İçsel motivasyonu arttırmak için öncelikle elde ettiğiniz başarılara bakmalısınız. Kendinizi gerçekten güçlü hissetmeye başladığınızda motivasyonunuzda büyük oranda artacaktır.
Örneğin matematik dersini anlamayan bir öğrenci olduğunuzu mu düşünüyorsunuz? Elinize ortaokul ya da ilkokul matematik kitabını alın. İçerisindeki konuları yeniden okuyun ve düşünün. Aslında çok basit teknikler ile matematiği anladığınızı fark edeceksiniz. Aslında başarısız değil motivasyonsuz olduğunuz için bu dersin size anlaşılmaz geldiğini anlayacaksınız.
İsteyin!
Para neden istenir ya da daha büyük bir eve neden ihtiyacınız var? Bunları düşünmeye başladığınızda iç motivasyon arttırma anahtarını da elinizde tutmuş olursunuz. Bir şeyi ne kadar çok isterseniz karşınıza çıkan zorluklara karşı kendinizi o kadar motive etmiş olursunuz.
Örneğin terfi etmek mi istiyorsunuz? Bunu neden istiyorsunuz? Daha fazla takdir görmek için mi, daha yükseklere çıkmak için mi yoksa daha fazla kazanabilmek için mi? İşte bu kısımda istediğiniz konuyu netleştirebilirseniz iç motivasyonunuz da o kadar yükselecektir.
Kulaklarınızı Kapatın!
İçsel motivasyonu etkileyen faktörler çerçevesinde dışsal motivasyona dikkat edilmesi gerekir. Yani dışarıdan sizi olumsuz yönde etkileyecek konuşmalara ve durumlara bakarsanız iç motivasyonunuzu düşürürsünüz.
Örneğin, KPSS sınavına çalışan bir öğrencinin köyde yaşıyor olması, kaynak kitap bulamayışı ve çevresinin çiftçi olması yönündeki konuşmaları dışsal motivasyondur. Eğer bu öğrenci dışsal motivasyona önem verirde kendi içsel motivasyonunu düşürürse kaybeder. Bu yüzden iç motivasyonu yükseltmek için dış motivasyona karşı bazen kulaklarınızı kapatın. İyi olan şeyleri duyabilirsiniz. J
Hamilelikte Egzersiz Nasıl Yapılır?
[…] İÇ MOTİVASYON NASIL SAĞLANIR? […]