Dış gebelik döllenmiş olan yumurtanın anne rahmi denilen uterusa değil farklı bir bölgeye yerleşmesi ile oluşan gebelik türüdür. Genellikle dış gebelik vakaları follop tüpleri yani yumurtanın rahime indiği kanalda tutunması şeklinde olan dış gebelik, karın içi ya da rahim ağzı gibi yerlerde de olabilir. Rahim dışındaki herhangi bir yerde kalan döllenmiş yumurta burada tutunamayabilir ve gelişmesi için gerekli olan ortamı burada bulamaz.
Dış gebelik kadınlarda fallop tüplerinin parçalanmasına, rahim ağzı denilen bölgenin zarar görmesine hatta kadının ölümüne dahi sebep olabilmektedir. Bu nedenle dış gebelik fark edildiği anda müdahale edilmesi gereken bir sorundur.
Dış Gebelik Nedenleri
Dış gebelik nedenleri kadınlardaki bazı sorunlardan kaynaklanmaktadır:
- Fallop tüplerinin normalden daha uzun olması
- Çeşitli enflamasyon ve enfeksiyonlar nedeniyle fallop tüplerinde tıkanıklıkların olması
- Geçirilmiş olan ameliyatlar nedeniyle fallop tüplerin yapışık olması
- Fallop tüplerindeki bazı sorunlar nedeniyle döllenmiş yumurtanın hareketini sağlayan dokunun yeterli bir şekilde çalışamaması.
Dış gebelik durumunun görülmesinde;
- 35 yaş üzeri olmak,
- Sigara ve alkol gibi alışkanlıkların bulunması,
- Doğurganlığı artırmak için ilaç kullanımı,
- Daha önce kürtaj geçirmiş olmak,
- Üreme organlarındaki yapısal sorunlar ve cinsel yolla bulaşan hastalıklarda etkili olabilir.
Dış Gebelik Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?
Dış gebelik belirtileri aynen normal hamilelikte olduğu gibi ortaya çıkar. Yapılacak olan gebelik testinin pozitif çıkmasını sağlayan dış gebelikte bazı belirtiler diğer gebelerin durumundan farklı olabilir:
- Vajinada lekelenmelerin ve ara ara kanamaların olması
- Annede kilo kaybı, baş dönmesi ve bayılma durumunun yaşanması
- Sindirim sisteminde oluşan sorunlar
- Karın bölgesinde ara ara keskin bıçak saplanırmış gibi ağrıların yaşanması
- Bağırsak sorunları
- Omuzda ağrı olması gibi belirtiler görülebilir.
Dış gebelik nasıl anlaşılır, bu durumu evde anlamak mümkün müdür şeklinde çeşitli sorular akla gelebilir. Dış gebelik belirtileri görülen kadınların acilen en yakın sağlık merkezine başvurmaları gerekir. Çünkü dış gebelik ultrason cihazı ile yapılacak görüntülemeler sonucu netleştirilebilen bir durumdur. Bazı gebelerde dış gebelik belirtileri farklı hastalıkların da belirtisi olacağından dolayı doktor kontrolü daha kesin sonuçlar verecektir.
Dış Gebelik Tedavisi Nasıldır?
Dış gebelik tanısının koyulmasının ardından dış gebelik tedavisi başlayacaktır. Dış gebelikte bebeğin sağlıklı bir şekilde büyüyerek gelişmesi söz konusu değildir. Ayrıca annede bu durumdan zarar göreceği için gebeliğin sonlandırılması gerekir.
Dış gebeliğin sonlandırılmasında genellikle ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Baskılama olarak da bilinen bu yönteme göre anneye enjeksiyon ile verilen ilaç bir süre sonra bebeğin hücre bölünmesini durdurarak kendi kendini parçalamasını sağlar. Dış gebeliğin ilaçla tedavisi sırasında annede düşük belirtileri görülebilir. Bunlar oldukça normal olmakla birlikte anne için gereklidir.
Bebeğin büyümüş olması ve follop tüplerine yerleşmiş olması gibi nedenlerden dolayı denenecek bir diğer tedavi ise dış gebelik ameliyatı olacaktır. Anneye zarar vermeden ameliyat ile gebeliğe son verilebilir.